Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/u615105041/domains/masterprint.eu/public_html/api/wp-content/themes/mp-2014/single-technology.php on line 48

Mit jelölhetünk vele

Elsősorban műanyagok, fémek, és nyomtatott áramköri lapok jelölésénél használják.

A technológia előnyei

– Magas minőségű és felbontású nyomtatási eredmény érhető el
– A kevés mozgóalkatrésznek és a CO2 lézer technológiának köszönhetően kiemelkedően megbízhatóak és hosszú élettartamúak az ilyen rendszerek
– Nagy sebességű gyártósoron is tökéletes és konzisztens minőségű jelölést biztosit
– Nehezen elérhető helyeket is könnyedén képes jelölni
– Minimális fenntartási és karbantartási igény, mivel nem igényel folyadékot vagy fogyóeszközt a működéshez
– Használatának összköltsége alacsony
– A tradicionális jelölő berendezésekhez képest természetbarát
– Széles felhasználhatósági kör
– A jelöléseket nem lehet eltüntetni, emiatt kiküszöböli az illetéktelen eltávolítás és hamisítás kockázatát

Iparági felhasználhatóság

– Autóipar, elektronika
– Gyógyszeripar
– Élelmiszer- és üdítőipar

A technológia leírása

A munka megkezdése előtt feltétlenül érdemes megvizsgálni, milyen anyagot szeretnénk jelölni, mivel ettől függ, hogy melyik lézerrel lehet hatékonyabban elvégezni a jelölést.

 

CO2 lézer
Napjainkban az iparban legelterjedtebb CO2 lézer egy folytonos gázlézer. A lézergépben található a rezonátor, melyben a közeg jellemzően nitrogén, széndioxid, hélium és hidrogén. Ezt a közeget nagyfeszültségű árammal gerjesztik, és a jelenlévő nitrogénnek köszönhetően lézerfény keletkezik. A közegből egy félig áteresztő tükrön keresztül lép ki a keletkezett nyaláb. A vágás helyére speciális tükrök és lencsék vezetik a nyalábot. A lézerfény keletkezése során hő fejlődik, ezért a rezonátor és a közeg hűtéséről, valamint a “fáradt” aktív közeg cseréjéről folyamatosan gondoskodni kell. A CO2 lézerrel előállított lézerfény hullámhossza körülbelül 10 mikrométer.

 

Fiber lézer
A Fiber lézerek a szilárdtest lézerek közé tartoznak. A gerjesztést itt nem nagyfeszültségű árammal, hanem diódák által kibocsátott fénnyel végzik, amit optikai pumpálásnak is neveznek. A Fiber lézerek felépítése nem igényel sugárkamrákat, érzékeny tükröket és lencserendszereket, mivel a nyalábot optikai szálon vezetik a vágás helyére, így a karbantartási költségek között is jelentős különbségek jelentkezhetnek a CO2 berendezésekkel összehasonlítva.