Masterprint robotcella – címkézés a termék több oldalán + 100 százalékosan megbízható ellenőrzés

masterprint-robotcella-350x240

Többféle hengeres termék feliratozása, címke több oldalon, a felirat és maga a termék többszöri ellenőrzése – erre fejlesztettük ki címkéző robotcellánkat.

 

Egyik ügyfelünk kérésére fejlesztettük ki legújabb, multifunkciós berendezésünket. Az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalkozás korábban próbálkozott már hasonló géppel, de mivel az nem elégítette ki valamennyi igényüket, kényszerűségből kézi címkézésre váltottak. A kézi feliratozás és a több lépcsős ellenőrzés viszont nemcsak lassította a termelést, de minőségileg is kifogásolható volt. Ennek a partnerünknek készítettük el a robotcellát, ami gyors, alig igényel emberi erőforrást és tökéletesen megbízható.

 

Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan és milyen sorrendben oldja meg feladatait a robotcella, ami valójában egy online modul.

 

1. Termékbehordás
Az első lépésben a robot megvizsgálja a modulba kerülő termék pozícióját és a feliratozáshoz optimális pozícióba forgatja.

  • – Behordás
  • – A termék átjön a behordó szalagra – egyik termék löki át a másikat
  • – Szakaszoló: egyszerre egy terméket enged a prizmába, ahol egy optikai érzékelő ellenőrzi a jelenlétet. A felső kamera az árucikk szöghelyzetét vizsgálja, amit a robotnak leküld, az pedig a kapott szöghelyzet alapján pozícióba forgatja a terméket

 

 

 

2. Színérzékelő
A színérzékelő, ahová ezután kerül az árucikk, ellenőrzi, hogy a termék felvétele sikeres volt-e.

 

 

3. Oldalcímkézés + ellenőrzés
Az egyedi gyártású, szilikonból kiöntött vákuumfej ekkor elhelyezi az első címkét, mégpedig oldalról. A készülék ezután ellenőrzi, a felirat valóban a helyére került-e. A terméket a robot forgatja és emeli megfelelő helyzetbe.

 

 

4. Alsó címkézés
Az alsó címke következik, amit bemozgatás után egy címkefelrakó applikátor rak a termék aljára. Ezt a lépést is ellenőrzés követi.

 

 

5. Felső címkézés
Az utolsó címke felülről kerül az árucikkre. Miután a robot a terméket egy lineáris mozgató egységre rakta, felkerül az utolsó felirat, amit ismét ellenőrzés követ, immár felülről. Ez a ciklusidő rövidítésére lett kitalálva – így amikor az utolsó címke felkerül, a robot már egy újabb darabot kezd mozgatni.

 

 

6. Validálás
Miután valamennyi címkézés és ellenőrzés megtörtént, a szoftver kiértékeli az olvasások sikerességét, és dönt, hogy a termék a ’jó’ vagy a ’selejt’ kategóriába esik. Ennek megfelelően a cikket a „jó” vagy a „rossz” terméknek szánt szállítószalagra löki egy erre a célra beépített pneumatikus kilökő szerkezet. A berendezés több hibát is képes megkülönböztetni, a kihordó szalagok szabadon konfigurálhatók nem csak jó és rossz kategóriára, hanem akár egy-egy hibafajtára is.

 

 

A végső ellenőrzés aztán a dolgozón múlik, aki szemrevételezi a jó és a rossz termékeket, majd dobozolja őket.

 

A robotcella így néz ki elölnézetből:

 

 

Így pedig a valóságban:

 

 

És így működés közben: