Homorú felszínre nyomtat – majd ellenőrzi, hogy a felirat jól olvasható-e

masterprint-offline-print-check-350x240

CIJ nyomtatóval homorú, csillogó felületre felvitt nyomatokat is képes ellenőrizni a Masterprint által kifejlesztett nyomtatási kép ellenőrző kamerarendszer.

 

Hogyan tud egy berendezés homorú felületre nyomtatni úgy, hogy a karakterek tökéletesek legyenek? S ha némelyik felirat mégis torzul, és a feliratozás nem olvasható, akkor az a termék fennakadjon a szűrőn? Cégünk ennek a berendezésnek a megvalósítására kapott felkérést – bemutatjuk, hogyan működik a valóságban az egyedi fejlesztésű nyomtató és kamerás ellenőrző állomás (Print & Check).

 

Ha veszünk egy alumínium palackba csomagolt terméket, ritkán nézzük meg, mi van az aljára írva. Pedig komoly kihívás olyan nyomtatási rendszert fejleszteni, amelyik az íves, homorú, csillogó vagy tükröződő felületű palackok aljára megbízhatóan, minimális torzulással tud feliratokat elhelyezni. Még nehezebbé válik a feladat, ha a vevői kérés – gyógyszeripari standardoknak megfelelően – kiegészül azzal, hogy a feliratot kamerarendszerrel ellenőrizni is kell.

 

Cégünket ezekkel az igényekkel kereste meg egy külföldi vállalkozás, amely gyógyászati készítmények gyártásával foglalkozik, s jelenleg 16 európai országba szállítja termékeit. Az is elvárás volt tehát az új fejlesztéssel szemben, hogy ne csak nyomtasson: ellenőrizze is, a gyártási szám és a gyártási idő valóban olvasható-e a palack alján.

 

A speciális nyomtatási felület miatt a szokásosnál is nagyobb pontosságra kellett törekednünk, és az sem könnyítette meg fejlesztőink dolgát, hogy az elhelyezendő karakterek kifejezetten nagyok. A feladatot csak tovább nehezítette, hogy a palackok aljának homorú felülete nem egyenletesen görbült: a közepük kvázi lapos felület volt, és a két szélük felé haladva először lassan, majd ugrásszerűen változott meg a dőlésszög. Emiatt a nagy karakterek a széleken jobban torzultak, mint középen, és a torzulás mértéke a palack átmérő függvényében is változott.

 

A megoldás egy két lépésből álló rendszer lett. A nyomtatási feladatot ennél a berendezésnél a Leibinger JET3up kiskarakteres tintasugaras nyomtató látja el. Azt, hogy a nyomtatás sikeres volt-e, egy Omron kamera dönti el: egyenként visszaolvassa a karaktersort a gömbfelületről és dönt, hogy a feliratozás megfelelő, vagy a palack selejtezendő. A számítógép voltaképpen egy bonyolult algoritmus által kompenzált képet ellenőriz, és ez alapján szelektálja a dobozokat.

 

A kamera munkáját egy egyéni fejlesztésű, speciális anyagból készített, 3D nyomtatással előállított keretbe épített háttérvilágítás segíti – így az általa vizsgált íves felszín sehol nem lesz árnyékos.

 

Nézze meg videónkon, hogyan működik a valóságban a fent bemutatott berendezés: