Az egyedi termékkövetés mindent vitt – az év főszereplője a szerializáció volt

Masterprint_Christmas_card_FINAL_logo-350x240

Azzal kezdtük az esztendőt, hogy kijelöltük az előttünk álló év irányát, ez a terület pedig az egyre nélkülözhetetlenebbé váló egyedi termékkövetés lett.

 

Az elmúlt esztendők nagy projektje a gyógyszeripari szerializáció volt, munkatársaink gőzerővel dolgoztak azon, hogy partnereink időben és zökkenőmentesen csatlakozzanak az uniós gyógyszerkövetési rendszerhez. Szerializációs moduljaink, illetve a gyógyszerek regisztrálását és nyomon követését végző szoftveres környezet kifejlesztése sikeres volt, a február 9-én életbe lépett az EU FMD-re való felkészülés során komoly tapasztatokkal gazdagodtunk a Track&Trace terén

 

Ennek megfelelően tavasszal a MACH-TECH és IPAR NAPJAI szakkiállításon már az egyedi termékazonosítás bemutatása volt a célunk. Standunkon a legkülönbözőbb gyártó iparágak képviselői kerestek fel minket, hiszen az egyes árucikkek nyomon követése számtalan ágazatban könnyíti meg a vállalkozások mindennapjait (mezőgazdaság, élelmiszeripar, alkatrészgyártás stb.). Ugyanakkor azon területek száma is folyamatosan nő, ahol hatósági követelmény nem csak a szállítmányok, hanem az egyes termékek életútjának követése is. A termékazonosítás jegyében az EXPO-n kiállítottuk saját fejlesztésű Masterprint PharmaJet Print&Check TE nagy sebességű feliratozó – ellenőrző – validáló szerializációs állomásunkat. 

A termékek nyomon követése, legyen szó drága pezsgőről vagy egy különleges facsemetéről, hasonlóan zajlik, mint a gyógyszerek azonosítása. Magukat az egyes termékeket kell egyenként ellátni olyan, digitálisan ellenőrzött körülmények között generált kódokkal, melyek segítségével az adott árucikkek pillanatok alatt visszakereshetők.

 

Termékazonosítási megoldásainkkal a vállalkozásokat és a fogyasztókat egyaránt segítjük, hiszen az árucikkek nyomon követésének köszönhetően kizárólag jó minőségű és eredeti termékek kerülhetnek a vásárlókhoz. Számos más előnye is van a termékek azonosításának: segít megfelelni az egyre szigorodó jogszabályoknak, a hamisítványok kiszűrésével pedig könnyebb megtartani a márka presztízsét. Átláthatóbbá válnak a vállalati folyamatok, emellett anomáliák esetén megkönnyíti és meggyorsítja a reagálást (pl. termékvisszahívás). Megfelelő jelölések és naprakész adatbázis – így is összefoglalhatnánk, nyomon követési rendszereinkkel mit nyújtunk pontosan. 

 

A szakkiállításon bemutattuk a Limitronic COLOR színes digitális kartonnyomtatóját is, a nagy múltú spanyol gyártó berendezéseit idén kezdtük forgalmazni. A Limitag család nagy felbontású jelölő berendezései a csomagolásra élénk, kontrasztos, élethű feliratot és a dekorációt nyomtatnak, az eredmény pedig már-már művészi. Az extrém helyzetre pedig jó példa, hogy kültéren, akár egy halászhajó fedélzetén is gond nélkül feliratozzák például a halas kartondobozokat.

 

Az legkülönbözőbb egyedi igények teljesítése természetesen továbbra is fontos feladatunk, ilyen volt a polisztirol bálák esztétikus, olcsó és tartós jelölése is. A szempontok között szerepelt, hogy a tinta ne sértse meg a bála felületét, a meglévő mozgatórendszert pedig ne kelljen nagyon átalakítani. A korábban használt automata festékhengeres jelöléssel a változó adatok jelölése nem volt megoldható, ezért döntöttünk a Matthews prémium kategóriás nagykarakteres tintasugaras jelölője mellett, ami tökéletesen illeszkedik a gyártási folyamatba, a feliratokat pedig több színben is el tudják helyezni a bálákon, a színek közötti gyors átállással. Nem mellesleg az új berendezéssel – a beállításoktól és a felirat nagyságától függően – egy bálát 1,3 – 1,5 Ft-ért tudnak jelöléssel ellátni. 

 

Az év befejezéseként MASTERPRINT – ZEBRA OPEN HOUSE 4.0 címmel két napos szakmai nyílt napot tartottunk az egyedi azonosításról. A programot az IBCS Hungary Kft.-vel, a Zebra nyomtatók egyik hazai forgalmazójával közösen rendeztük.
Célunk az volt, hogy még közelebbről megismerhessük a szerializálással kapcsolatos gyártói igényeket, és megmutathassuk, hogy milyen hardveres és szoftveres megoldásokkal rendelkezünk.

 

A legkülönbözőbb területekről érkezett vendégeinknek azt mutattuk be, hogyan tudunk lényegében bármilyen felületre tökéletesen biztonságos egyedi azonosítót felvinni.

 

A rendezvény helyszíne iváncsai központunk volt, így a résztvevők munkatársainktól személyre szabottan tájékozódhattak a termékkövetési rendszerek tervezéséről, gyártásáról, beüzemeléséről és szakszerű felügyeletéről, illetve megnézhették a kiállított szerializációs állomásainkat.

 

Végül egy örömhír: a Masterprint logó bejegyzett európai uniós védjegy lett. A vállalkozásunk színes ábrás megjelölésére vonatkozó jogi oltalom az unió valamennyi országában fennáll. 

 

Ezúton köszönjük meg ügyfeleinknek, beszállító partnereinknek és kollégáinknak az egész éves együttműködést, kívánunk mindnyájuknak szép ünnepeket és sikeres, boldog újesztendőt.