A Packradar interjúja kollégánkkal

masterprint-cikkfoto-350x240

A Masterprint Kft. az utóbbi évek során egy kisméretű vállalkozásból a szektor egyik legjelentősebb tényezőjévé vált. A magyar tulajdonú cégben olyan kollégák társultak, akik több évtizedes múlttal rendelkeznek ezen a területen.

 

A jelöléstechnika általános tudnivalóiról és aktuális részleteiről kérdeztük Bogár Tamás urat, a Masterprint Kft. Key Account manager-ét:

 

Mit is jelent a „jelöléstechnika” fogalma?

“Talán a gyártás közbeni termékazonosítás, mint fogalom közelebb áll az igazsághoz, de ez a megfogalmazás kicsit hosszú, így maradt a jelöléstechnika szó. Az angol nyelvben sokkal egyszerűbb a műszaki-technikai jellegű szavak használata, ugyanis ebben a nyelvi környezetben a „coding” és „marking” szavak remekül kifejezik a tevékenység lényegét. Fontos, hogy maga a termék „jelölése”, kódolása az árucikk gyártása során történik, és kíséri a terméket egészen a fogyasztóig.”

 

A laikusok, de talán még a szakemberek egy része is azt gondolja, hogy a jelöléstechnika egy olyan terület, ami csak a szükséges rosszat jelenti. Hogyan tudná ezt megcáfolni?

“Nem szükséges cáfolnom ezt a tényt, hiszen a mindennapi életünkben jelenlévő tájékoztató, hitelesítő, ellenőrző adatok, melyek a termékeken szerepelnek, teljesen beleívódtak a mindennapjainkba. Észrevétlenül „teszik” a dolgukat, és így van ez jól. Így az említett „rossz”-nak pontosan a hiánya zavarna minket – az volna a baj, ha ezek az adatok nem állnának rendelkezésünkre. A vonalkód, vagy a terméken lévő dátum, lényegében a vásárlók életét is könyebbé teszik.”

 

Milyen területen használhatóak a jelöléstechnikai berendezések?

“Ha röviden kellene fogalmaznom, akkor a „gyártás” területén lehet és kell is használni ezeket a berendezéseket. Szükségesek a gyártási folyamatok belső nyilvántartásához, a hatósági előírásoknak való megfeleléshez, és az is feladatuk, hogy a fogyasztót tájékoztassák.”

 

Önállóan és integráltan is használható eszközökről van szó?

“Igen. A gyártói területek sokfélesége, a termelősorok bonyolultsága más és más integrációt kíván. Ezek a berendezések teljesen „egyedül” működő „stand alone” gépként, vagy akár a bonyolult PLC- vagy számítógép-vezérelt gyártógépek részeiként is beépíthetőek.”

 

A felhasználás sokszínűségét tekintve gyakorlatilag a vállalkozások széles rétegét meg lehet találni ezekkel a megoldásokkal, vagy csak egy szűk kör használhatja ezeket?

“A korszerű vállalkozások – legyenek bármilyen méretűek, kapacitásúak -, melyek új értéket teremtenek, fogyasztói terméket gyártanak, az integráltságuknak megfelelő megoldást választhatják az igen széles jelöléstechnikai portfólióból. Persze csak akkor, ha a megfelelő szaktudású, erre szakosodott cégeket bevonják ebbe a folyamatba.”

 

Milyen főbb technikai megoldások vannak, ha egy cég a terméket meg akarja jelölni?

“Kifejezetten termékspecifikus berendezésekről beszélhetünk, melyek a technológiai megvalósítás igen széles skáláját fedik le. Alapvetően kétféle megoldás létezik. Az egyik a termék érintésével, a másik annak érintése nélkül feliratoz. A mechanikus pecsételők, a direkt thermál vagy hőszalagos (thermal-transfer) nyomtatók a terméken közvetlenül, érintkezés során helyezik el az adatokat, de öntapadós címkét is használhatunk erre a célra. Az érintkezés nélküli jelölés területén döntő többségben az ún. tintasugaras feliratozó berendezések jutnak szerephez. Itt a kiválasztandó technológia kifejezetten termék- és gyártásspecifikus. Figyelembe kell venni, hogy a termék vagy a csomagolóanyag miből készült, és azt is, hogy milyen a gyártósori kapacitás, a környezeti terhelés, illetve hogy milyenek a munkavédelmi követelmények.”

 

Hogyan tud segíteni a jelöléstechnika, ha egy nagysebességű, komplex gyártósorba kell beépíteni ezeket a készülékeket?

“Észrevétlenül kell tennie a dolgát, az integrálhatóság legmagasabb fokát kell képviselnie, és nem lehet a gyártást hátráltató leggyengébb láncszem!”

 

A XXI. században járunk, feltételezhetően az elektronika nagy szerepet játszik ezen készülékek működtetésénél?

“Természetesen. A korszerű feliratozás-technikai berendezések gyártásakor olyan XXI. századi technológiát használnak, ami a magas szintű elvárásoknak napi szinten tesz eleget. Központi kérdés a berendezések kezelhetősége – a cél, hogy azok teljes mértékben felhasználóbaráttá váljanak. A jól látható, könnyen tanulható, grafikus interfészek használata ma már elengedhetetlen. Az elvárt közel 100%-os rendelkezésre állás, a gyors és tervezhető karbantartás, a magas szintű technikai kivitel, a ma használt operációs rendszerekkel való teljesen kompatibilis programozási nyelvezet – ezt mind-mind tudnia kell egy mai jelölő gépnek. És nem feledkezhetünk meg a korszerű gyártásból fakadó maximális biztonságról sem, melyet a berendezések integrálása során minden esetben szem előtt kell tartani.”

 

Ezen technikák olyan szakembereket kívánnak, akik nemcsak ismerik, de értik is a berendezések működési elvét? Hogyan tud segíteni ezen a Masterprint Kft.?

“Az előzőekben említett adatok és tények egyszerre teszik egyszerűvé – ugyanakkor bonyolulttá a feliratozás-technikai berendezések használatát. Fontos, hogy minden esetben az adott felhasználói környezetet megismerve, annak megfelelő szintű oktatást, betanítást végezzünk, hogy aztán a felhasználás során minden szinten tökéletesen tudják kezelni, működtetni a berendezéseinket. Kidolgozott oktatási programjaink ebben nyújtanak segítséget a vevőinknek.”

 

Milyen területeket érint a jelöléstechnikán belül az Industry 4.0 vagy a hálózatok teljes körű használata, a robotika vagy éppen pusztán a marketing kérdése?

“Szinte minden terület érintett a korszerű digitális kommunikáció megvalósításában. Ma már a legegyszerűbb jelölőberendezés is képes kommunikálni valamilyen módon a környezetével. A teljes és komplex integrálhatóságnak pedig elengedhetetlen része, hogy a digitális párbeszéd minden felhasználói területen jelen legyen. A távvezérelhetőségtől – a hálózati kommunikáción keresztül – a robottechnológiában oly’ szükségszerű önálló működési struktúrák megvalósításáig minden területen készen kell állni a kihívásokra.”

 

Mik azok a trendek, amelyek megfigyelhetők ezen a területen? Mire kell majd gondolniuk a jövő szakembereinek, ha jelölni kívánnak, vagy ha olyan berendezést szeretnének fejleszteni, gyártani, ami magát a jelölést végzi?

“A mai jelöléstechnikai trendek kifejezetten a költséghatékonyságra, az egyszerű kezelhetőségre, a kiszámítható karbantartási igényekre, illetve a teljesen integrálható gépek gyártására fókuszálnak. Azok a gyártók, amelyek valamennyi felsorolt igénynek kompromisszumok nélkül meg tudnak felelni, biztosan sikeresek lesznek ezen a területen. Szándékosan nem említettem a berendezések árát, ami egy komplex termék-gyártási struktúrának csak egyetlen része. Természetesen fontos kérdés, de az erre épülő költséghatékony termékgyártás nem csupán ezen a tényezőn alapul. A magas színvonalú gépgyártás-technológia, amit beszállítóink is képviselnek, technikailag fejlett, kiszámítható berendezések, gépek gyártását teszi lehetővé – és ez talán a legfontosabb faktor a jól tervezhető termék-előállítás területén. Ezek a feltételek elengedhetetlenek, ha valaki egy ilyen típusú berendezés kifejlesztésére adja a fejét.”

 

Végezetül egy talán furcsának tűnő kérdés: kiből lesz jó jelöléstechnikai szakember a megoldást kínáló, és kiből lesz jó jelöléstechnikai felhasználó a megoldásokat használó cégeknél?

“Nem szorítkoznék első körben csupán a jelöléstechnika-szektorra, és nem is választanám így szét ezt a két területet. Véleményem szerint a jó, sőt kiváló szakemberek ismérve az új műszaki megoldásokra való nyitottság, a dinamikus tudás- és a folyamatos tanulási, ismeretszerzési vágy, mellyel mind saját maguk, mind munkakörnyezetük igen hasznos tényezőivé válhatnak – mindegy, hogy milyen területen tevékenykednek.”

 

KA

 

Forrás: packradar.hu

Bogár Tamás
Key Account Manager
Masterprint

 

“1994 óta dolgozom jelöléstechnikai területen, egy akkoriban alakult magyar kft. mérnök tagjaként piacvezető céget építettünk fel. 13 év után megváltam ettől a vállalkozástól, s az addig konkurens cég volt alkalmazottaival együtt egy teljesen új, kihívásokkal teli dologba kezdtünk: egy szintén tisztán magyar tulajdonú, jelöléstechnikával foglalkozó céget alapítottunk. Az elmúlt 10 év során a Masterprint Kft. – megtartva kezdeti lendületét – a piac egyik vezető vállalkozásává nőtte ki magát, önálló mérnökséggel, technológiai gyártáskapacitással és több mint egy tucat jelentős külföldi beszállítóval felvértezve. Jelenleg a legfőbb feladatom a gyógyszeripari szegmensen belül gyártástechnológiai-jelöléstechnikai berendezések fejlesztése és gyártása úgy, hogy azok megfeleljenek az európai uniós követelményeknek. 20 éves jelöléstechnikai tapasztalatatommal igyekszem segíteni az új generáció mérnökeit, és további sikerekhez juttatni a Masterprint Kft.-t.”